Standardni EEG pregled

Elektroencefalografija (EEG) predstavlja grafički prikaz električne aktivnosti mozga, koju aparat registruje posredstvom elektroda koje su pozicionirane po površini glave. Ova metoda je potpuno bezbolna i neinvanzivna. Metoda je izbora kada su u pitanju ispitivanja osnovnih psihičkih funkcija kao što su opažanje, pamćenje, mišljenje, ali i  ispitivanja govornih, motornih i čulnih funkcija.
EEG je indikovan u slučajevima svih vrsta epilepsije kao i kriza svesti drugog porekla, infekcija CNS-a (encefalitis, meningitis, neuroparazitoze), vaskularnih lezija (hematomi, ishemije) tumora mozga, komatoznih stanja, poremećaja spavanja, jakih glavobolja. Indikaciju za EEG pregled postavlja lekar, specijalista neurologije.

Potrebna dokumentacija

1.    Za zakazivanje EEG pregleda  neophodan je specijalistički uput, overena zdravstvena knjižica, lična karta i nalaz i mišljenje lekara  specijaliste neurologije, koji sadrži predlog za obavljanje standardnog EEG pregleda.
2.    Neurološki pregled takođe je moguće obaviti u SBZBZ. Za pacijente sa overenom zdravstvenom knjižicom potreban je uput za specijalistički pregled i pregled je besplatan. Za pacijente bez overene zdravstvene knjižice cena pregleda iznosi od 2.730,00- 3.900,00 din.
3.    Za pacijente koji nemaju overenu zdravstvenu knjižicu cena EEG pregleda iznosi 6.000,00 din.

Priprema za EEG pregled

•    Pregled se obavlja u jutarnjim časovima.
•    Na pregled doći čiste kose (sveže oprana samo šamponom, bez dodataka za učvršćivanje i oblikovanje - gelovi, lakovi, balzami, pene za kosu).
•    Poželjno je izbegavati  lekove za opuštanje mišića, smirenje i terapiju za spavanje  minimum 8 sati pre EEG pregleda.
•    Pre pregleda preporučuje se laganiji doručak, jer hipoglikemija može uticati na izmenu moždane aktivnosti.

Stručni tim

EEG preglede u našoj Ustanovi obavlja posebno obučeni stručni tim u  čijem sastavu se nalaze:
Dr sc. med. dr Vesna Jovanović Čupić, spec. neuropsihijatrije
Mr sc. Dr Nada Nešić, spec. neurologije
VMS Evica Jovanović
MS Danijela Umićević
 

Zakazivanje

•    EEG pregledi vrše se svake srede pre podne.
•    EEG pregled i specijalistički pregled neurologa zakazuju se unapred.
•    Za zakazivanje termina, kao i sve dodatne informacije, možete se javiti na telefon 011/3671-431.