Poslednjih godina sve je veći broj osoba koje nam se javljaju zbog problema koji se mogu definisati kao zavisnosti od kocke, internet i sl. Broj aktivnosti od kojih se može biti zavistan je sve veći, a sa napredovanjem tehnologije sve je veći broj onih kojima su dostupne različite mašine, aparati, mobilni telefoni i sl., od kojih se može razviti zavisnost.f

Najveća opasnost u ovim slučajevima je to što su kladionice, kockarnice, mobilni telefoni, računari, Internet  lako dostupni i u društvu neprepoznati kao potencijalne opasnosti od kojih se može biti zavistan. Bez obzira što se zavisnost može javiti kod osoba svih uzrasta, ukoliko za to postoje određene sklonosti i crte ličnosti, velika opasnost je da se navedene zavisnosti sve češće javljaju kod mladih.

Adolescencija je buran period života u koji ulazi dete, a izlazi odrastao čovek. Tokom adolescencije se razvija zrela ličnost koja je definisala svoja profesionalna, seksualna, moralna opredeljenja i postigla svoj identitet i samostalnost. Zbog toga je veoma škodljivo ako mlada osoba u vreme dok još nije ostvarila  sve  ove zadatke, karakteristične za mladalačko doba, sve više vremena provodi uz ekran računara, za aparatima ili na neki drugi način koji joj oduzimaju sve više vremena, zbog kojih zapostavlja svoje obaveze, prijatelje, porodicu.

U vreme kada se formira ličnost škola i druge obaveze, kao i porodica, prijatelji i različiti načini kako se slobodno vreme provodi su vrlo važni za pravilan razvoj ličnosti. Preteranost u bilo čemu, zapostavljanje važnih segmenata u životu, gubljenje kontakta i komunikacije sa bliskim osobama iz okoline zato mogu biti loši i poremetiti normalan process razvoja.

Zbog svega navedenog u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti imamo programe za lečenje zavisnosti od kocke, interneta, kladionica i sl. Programi su individualni, prilagođeni potrebama svakog pacijenta ponaosob, ali im je svima zajedničko da su porodica ili druge bliske osobe uključeni i važni za lečenje. Ovo je u razvoju zbog postepenog porasta broja pacijenata koji se javljaju sa ovim probleima. Kognitivno-bihevioralni pristup daje najbolje rezultate, a kod pacijenata se obično  paralelno radi i zbrinjavanju drugih socio-medicinskih problema, zajedno sa internistom, soc. radnikom i sl. 

Ove programe vode dr Snežana Alčaz i dr Milica Nikić. Za više informacija možete im se obratiti preko e maila zavodzbz@eunet.rs ili radnim danom od 8-13h na telefon 3671 429.